SKRIPSI
Evaluasi Kandungan Antosianin Total Dari Kelopak Bunga Rosella ( Hibiscus sabdariffa L. ) Kering
Antosianin pada kelopak bunga rosella (Hibiscus sabdariffa L.) yang beredar di pasaran telah dievaluasi dengan metoda spektrofotometri dengan pembanding rosella yang dikeringkan di rumah kaca. Ekstraksi dilakukan dengan cara perebusan menggunakan aquades. Kandungan antosianin total dari kelopak bunga rosella (Hibiscus sabdariffa L.) kering diukur pada pH 1 dan pH 4,5 menurut prosedur Association of Official Analytical Chemists (AAC, 2005). Kelopak bunga rosella segar yang dikeringkan di rumah kaca yang digunakan sebagai pembanding menyatakan antosianin tertinggi 4,52 % sedangkan kelopak bunga rosella kering yang di pasaran lebih rendah dengan kadar antosianin total berturut- turut sampel A 0,21%, sampel B 0,34%, sampel C 0,98%, sampel D 0,96%, sampel E 1,07%, dan sampel F 1,66%.
Tidak tersedia versi lain